Δημήτρης Γαλανης : Αθλητισμός για αρμονική ανάπτυξη σώματος και πνεύματος.

Την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα τίμησε ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού με την έναρξη κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων για τον αθλητισμό των μαθητών του Δημοτικου προαστίου μας με διακεκριμένους Έλληνες Αθλητές και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη και της Προέδρου του ΟΚΑΠΑ Σοφίας Βυθούλκα.
Η πρώτη αθλητική επιμορφωτική εκδήλωση διοργανώθηκε με την συνεργασία της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες -ΕΣΟΑ
Συμμετείχαν Κορυφαίοι Αθλητές:
-Όλγα Βασδέκη: Ολυμπιονίκης Τριπλούν και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.
-Ντενίζ Δημάκη: η πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Άθλημα του Τριάθλου.
-Γιώργος Χαλκίδης: Ολυμπιονίκης του Handball.
-Φανή Ψαθά: Συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Άθλημα πάλης.
-Ελένη Καπογιάννη: Προπονήτρια Μπάσκετ της Πρωταθλήτριας ομάδας του Παναθηναϊκού.
Καθώς και ο κ. Δημήτριος Κυριακίδης, γιός του εμβληματικού Μαραθωνοδρόμου, Στέλιου Κυριακίδη.
Οι αθλητές παρουσίασαν στους μαθητές τα αγωνίσματα τους ένα – ένα, τις προσωπικές διαδρομές τους μέχρι να πετύχουν νίκες και στόχους, τα μαθήματα που πήραν από τις αποτυχίες ενώ έδειξαν και βίντεο από τις συμμετοχές τους σε αγώνες.
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης μιλώντας στους μαθητές για το Ολυμπιακό Πνεύμα επεσήμανε: Εγκαινιάζουμε έναν κύκλο επιμόρφωσης όλων των μαθητών των δημόσιων σχολείων μας για τον αθλητισμό και είμαι βέβαιος ότι θα εμπνευστούν από τις συναντήσεις τους με μεγάλους Έλληνες αθλητές μας.
Το αθλητικό ιδεώδες είναι ένα και μόνο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, δηλαδή, «το να αγωνίζεται ο αθλητής  για τη νίκη,  προτάσσοντας τον σεβασμό στον αντίπαλο, και την αρμονική ανάπτυξη σώματος και ψυχής». Οσο γιά την πνευματική διάσταση των Αγώνων , επισημάνθηκε εξ αρχής από τον ίδιο τον «πατέρα» των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Pierre de Coubertin και πάνω σ’ αυτή βασίστηκαν οι Ολυμπιακές αξίες, που αποτελούν το θεμέλιο λίθο της αθλητικής και Ολυμπιακής Παιδείας.
Η συμβολή αυτών των αξιών στην εκπαίδευση και την κοινωνία κρίνεται ως θεμελιώδης.
Η Σοφία Βυθούλκα Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ υπογράμμισε ότι η επίτευξη των στόχων χρειάζεται προσπάθεια, μεθοδικότητα και πνευματική δύναμη και συμβούλεψε τα παιδιά να μην σταματήσουν ποτέ να διεκδικούν τα όνειρα τους!
Συμμετείχε η Πρόεδρος της Κοινότητας Φιλοθέης κ. Πέννυ Ζαφειροπούλου.
Μαζί οι «Ιστορικές διαδρομές Οχημάτων με Ρόδες ΙΔΟΡΟ».
Ο κύκλος της αθλητικής επιμορφωτικής εκδήλωσης θα ολοκληρωθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και θα
Την διοργάνωση είχαν αναλάβει από κοινού η Σοφία Βυθούλκα και ο Γιάννης Σταθόπουλος εκ μέρους του ΕΣΟΑ.
Λίγα λόγια για την ΕΣΟΑ:
Η ΕΣΟΑ ιδρύθηκε το έτος 1987 με παγκόσμια πρωτοποριακή έμπνευση του Γεωργίου Βήχου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος Πρόεδρός της. Ακολούθησαν στη θέση αυτή ο Γεώργιος Ζαΐμης, ο Δημήτρης Σκούρτης και ο Γεώργιος Ανδρεάδης. Το 1993 η ιδέα υιοθετήθηκε από τη ΔΟΕ, η οποία δημιούργησε τη World Olympians Association με έδρα τη Λοζάννη. Η WOA σήμερα έχει ως μέλη της 128 εθνικές Ενώσεις, τελεί υπό την αιγίδα της ΔΟΕ και αποτελεί το επίσημο Σωματείο των απανταχού Olympians.